Bevezetés

Nagypapámnak - mint ahogy a nagypapáknak általában - nem kevés egészségügyi problémája van. Cukorbeteg, 44 egység inzulin/nap, asztmás, orrpolippal műtötték, szürkehályog műtétje is volt, csontritkulása van, agyi vizenyőt állapítottak meg és Parkinson-gyanús. Járása nehézkes, bizonytalan, gondolkodása lassú. Persze mindegyik betegségére kapott hagyományos gyógyszeres kezeléseket, melyek többé-kevésbé, hosszabb-rövidebb ideig használtak, de a probléma valódi okára csak feltételezések vannak, s ennek megfelelően gyógykezelés sincs. A család úgy döntött, megpróbáljuk a természetes gyógymódokat. Anyu két napja (2010. május 30-án) elvitte Bokor Katalin fitoterapeutához, aki megvizsgálta, megnézte az orvosi leleteit és egy részletes kezelőlapon összeírta a szükséges gyógymódokat. A gyógymódok fajtái: vízterápia, lenmagpakolás, torna, masszázs, napfürdő, légfürdő, faszénpakolás és agyagpakolás. Persze némelyikből többféle is, összesen 24 fajta kezelés. Ezen kívül javasolt egy léböjtkúrát, ajánlotta a vegán táplálkozás melletti kitartást (ugyanis ez utóbbival több-kevesebb sikerrel február óta próbálkozunk), illetve még néhány gyógyhatású táplálékot és gyógyteakeverékeket. Táplálékod legyen gyógyítód című könyve alapján kell végezni a kezeléseket.
Mivel mostanában többet vagyok itthon, a vizsgaidőszak és a nyári szünet miatt, magamra vállaltam a kezelések oroszlánrészét. Ebben a blogban szeretnék leírni mindent, hogy én magam átlássam és vissza tudjak emlékezni, és hátha más is tanul belőle.

Második nap

Ma volt a terápia második napja. A napi program:
- reggeli előtt citromos víz, légzőgyakorlat, torna
- reggeli: szilvás, datolyás köleskása növényi tejszínes eperöntettel
- délelőtt váltófürdő
- ebéd: vegán rántott padlizsán és cukkini, petrezselymes újkrumpli és fejes salátából, újhagymából, uborkából saláta
- délután faszénpakolás és hagymás inhalálás
- vacsora: nyers lecsó, tk kenyér
- lenmagpakolás fejre, mellkasra és a hátra

A légzőgyakorlatot nem érzem, hogy komolyan veszi. Na, majd, ha jó idő lesz, kimegyünk a friss levegőre, hátha úgy jobb lesz. A torna egészen jó volt. Ma mintha könnyebben emelte volna a karját. Na, meglátjuk...
A citromos víz után mérte a vércukrát, ha jól emlékszem, 9,5 volt. Kicsit magasnak találom...

Hát, a reggelivel nem arattam nagy sikert, pedig nagyon jó volt, és szép is... Sebaj, lényeg, hogy nagyon egészséges volt. Remélem, legközelebb jobban sikerül eltalálni az ízlését!
A váltófürdő most részemről gördülékenyebben ment. Ezúttal csalánlevél, csalángyökér és gyermekláncfűgyökér teát készítettem. Jahh, vetettem anyuval mustármagot és elfelejtettem belerakni... Szidtam magam érte utána! Papa viszont azon gondolkodott, hogy lehetne leegyszerűsíteni ezt a fürdőt, hogy ne kelljen locsolgatni a térdét. Pedig ezt nem ússza meg! Nade holnap helyette életfürdő lesz! :)
A faszénpakolás sokkal kevesebb pancsolással járt, mint gondoltam. Mama segített, nagyon aranyos volt. Ja, úgy működik, hogy meg kell főzni két vászonzacskónyi összetört faszenet, az egyiket lehűteni, a másikat melegen tartani. A meleget 8 percig a hasnyálmirigy tájékára raktam, majd 4 percig a hideget. Ebből 5 adagot. Közben forraltam vizet az utánmelegítéshez, számolgattam az időt... Egy óra volt a kezelés. Nagyon jól viselte, közben néha elszundított, de a hidegnél azért felszisszent (na, nem álmában raktam rá :)), de, hogy ebben mennyi volt a játék és mennyi a valóság, azt nem tudom. :) Aztán vacsora előtt hagymás inhalálás volt kamillateával, kb 10 percig. Teljesen jól viselte és megindult az orra. Mama szerint ma már nem volt annyira náthás, mint tegnap... Na, meglátjuk holnap!
Vacsora előtt mérte a vércukrát, 14,6 volt, ami meglehetősen magas. Szerintem a mozgáshiány miatt. Azért, ha jó idő van, tesz-vesz a kertben, de ilyen zuhiban ki se megy a házból. Valahol megértem Várjuk a jó időt!

Közben én is beteg lettem, illetve már betegen jöttem haza és azt hittem, rendbejövök. Fájt a torkom, de mostanra iszonyú náthás lettem, köhögök. Lezuhanyoztam, hagymás gőzölés, lenmagpakolás, de nem mondhatnám, hogy túl jól vagyok. De persze idő kell.

Papánál is megvolt közben a lenmag, mama csinálta. Csak annyi információm van róla, hogy túlélte. Holnap kikérdezem a részletekről.

1 megjegyzés:

Vanofor írta...

Zsuzsi, ez fantasztikus! Nagyon tetszik amiket (és ahogyan írsz). Az eperöntetes kása szuperül hangzik, pedig nem is vagyok ízig vérig oda a kásákért, biztosan kipróbálom (nálunk sajnos 2, azaz kettő szem eper maradt meg, így vennünk kellett :-S)
Várom a folytatást! :-D

Megjegyzés küldése